2021.01.07.

Több pontban módosult a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendelet.

Többek közt az alábbi ponttal egészítették ki a csatolandó mellékletek listáját:

  • Napelemes rendszer telepítése esetében 2021. június 30-át követően megkötött villamosenergiavásárlási szerződés, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy függetlenül attól, hogy a napelemes rendszer telepítésére 2021. júniusát megelőzően kerül sor, akkor sem köthetnek előbb szerződést a szolgáltatóval, mint a fent említett dátum, vagy ha mégis, akkor azt elfogadja-e a Magyar Államkincstár?!

Az Államkincstár telefonos megkeresésünkre azt a választ adta, hogy a fenti rendeletmódosítás csak 2021. július 1-étől lép hatályba, tehát, ha az Áramszolgáltatóval 2021. június 30-áig megtörténik a szerződéskötés, akkor még a jelenlegi szaldós elszámolás marad érvényben, az ezt követően megkötött szerződéseknél pedig már a bruttó elszámolást kell alkalmazni. Ez a rendelet kizárólag az Otthonfelújítási Támogatás keretében telepített napelemes rendszerekre vonatkozik! 

Frissítés! Ezzel a kérdésünkkel megkerestük az egyik illetékes áramszolgáltatót is, és azt az információt kaptuk, hogy az Otthonfelújítási Támogatásban elszámolt napelemes rendszerek előbb vagy utóbb mind bruttó elszámolásba kerülnek, amint az érintett szolgáltatók felkészültek az új rendszerre való átállásra, de legkésőbb 2023. december 31-ig. A 2021. június 30-ig leszerződött ügyfelek határozatlan ideig szaldós elszámolásban maradnak, amíg egy erre kijelölt Szervezet el nem rendeli a szerződés módosítást.

December 19-én ismertette Orbán Viktor miniszterelnök a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket, ezek között szerepelt a lakásfelújítási támogatás kiegészítése is, az otthonfelújítási kölcsön.

OTTHONFELÚJÍTÁSI KÖLCSÖN

Ez a hitel azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik szeretnék igénybe venni a támogatást, de nem rendelkeznek elég önerővel ahhoz, hogy kifizessék a felújítás költségeit. Számukra a hiteligénylés jelentheti az egyik megoldást - ehhez most már egy állami támogatással igényelhető konstrukció is elérhető lesz. Ennek a részleteit ismertette Novák Katalin december 21-én.

Az otthonfelújítási kölcsön február 1-jétől lesz elérhető a családok számára, tehát egy hónappal a támogatás indulása után vehetik igénybe először. A maximálisan igényelhető hitelösszeg hatmillió forint, az ügyleti kamat nem haladhatja meg a 3 százalékot, a futamidő pedig legfeljebb tíz év lehet.

Hogyan történik az igénylés?

A lakásfelújítási kölcsönt a hitelintézetekben lehet felvenni. Az igénylés során a bank nemcsak a hitelképességet fogja vizsgálni, hanem azt is, hogy az igénylő megfelel-e a lakásfelújítási támogatás feltételeinek. Tehát egy időpontban két feltételrendszernek kell megfelelni: a hitelképességre vonatkozó feltételeknek, valamint a már ismert lakásfelújítási támogatásra vonatkozó feltételeknek. Ha valaki nem felel meg a támogatás feltételeinek, a lakásfelújítási kölcsönt sem fogja megkapni.

Azok, akik igénybe veszik a kölcsönt, leghamarabb március 1-jén tudják benyújtani az otthonfelújítási támogatásra az igénylést.