2021.04.16.

Milyen előnyöket kínál a Smart Meter? Miként hasznosíthatók a Smart Meter által szolgáltatott adatok?

A napelemes rendszert választó felhasználók elsődleges célja a saját előállítású napenergia lehető leghatékonyabb felhasználása, az energiaköltségek csökkentése és az önellátási arány maximalizálása. Ennek kulcsa a hatékony berendezésfelügyelet, a napelemes rendszer optimalizálása a felhasználó igényeinek megfelelően.

Ebben nyújt hasznos segítséget a Smart Meter. Az intelligens fogyasztásmérő ugyanis értékes adatokat szolgáltat az otthoni vagy munkahelyi napelemes energiatermelésről és az energiafogyasztásról. A következőkben részletesen is bemutatjuk az intelligens fogyasztásmérő legfőbb előnyeit.

A Smart Meter használatával a rendszertulajdonosok nyomon követhetik a megtermelt ÉS a felhasznált energia mennyiségét. A Smart Meter nélküli napelemes rendszerekkel ellentétben a felhasználók mindig pontos képet kaphatnak a napelemes energiatermelésről és az energiafogyasztásról. Ez a tudás elengedhetetlen az otthoni vagy a munkahelyi energiafelhasználás optimalizálásához, és egyben az energiatermelés és energiafogyasztás napközbeni eloszlásáról is értékes adatokat nyújt. Ennek köszönhetően a felhasználók a napelemes rendszer rendelkezésre álló energiaszintjéhez időzíthetik mosógépük használatát, hogy ne a közüzemi villamos hálózatról származó energiával üzemeltessék azt. Az eredmények önmagukért beszélnek: nagyobb önellátási arány, alacsonyabb energiaköltségek és rövidebb időn belül megtérülő napelemes rendszer.

A Smart Meter tökéletes választás az energiafelhasználás intelligens kezeléséhez. A Smart Meter által szolgáltatott és az internetes portálon keresztül megjelenített adatoknak köszönhetően az otthoni vagy munkahelyi elektromos fogyasztók használata a rendelkezésre álló napelemes energia szintjéhez igazítható. A digitális kimenetek akár négy különböző elektromos fogyasztó kijelölését és napelemes energiával történő ellátását is lehetővé teszik. Például egy hőszivattyú, egy medencéhez tartozó vízforgató szivattyú, egy elektromos autó töltésére szolgáló fali töltő vagy egy légkondicionáló rendszer is kiválasztható. Smart Meter intelligens fogyasztásmérővel felszerelt, jelentősebb energiaigényű elektromos fogyasztókról gyorsan megállapítható, hogy azok használata melyik napszakra esik, és hogy az mennyi energia felhasználásával jár. Az említett, mindössze néhány gombnyomással elérhető információk alapján megfontolt döntések hozhatók, és az energiafelhasználás hatékonysága is jelentős mértékben javítható.

A Smart Meter szolgáltatta adatok értékes információkat nyújtanak a felhasználók energiaszükségleteiről. Ezek az információk a napelemes rendszer optimalizálásához, kibővítéséhez és frissítéséhez egyaránt felhasználhatók, így például egy energiatároló üzembe helyezését is egyszerűbbé teszik. Az információk segítséget nyújtanak annak eldöntéséhez, hogy a frissítések megfelelnek-e az Ön számára. Például az olyan környezetben, ahol a napi energiafogyasztás meghatározó hányada 18 és 21 óra közé esik, a hosszú távú energiamegtakarítás érdekében célszerű beruházni egy energiatároló berendezésbe. 
A Smart Meter a rendszer egyik legfőbb részegysége. Az adatok rendszeren belüli rögzítésével a különböző energiafelhasználási igényeknek tökéletesen megfelelő energiagazdálkodást tesz lehetővé.

A hálózatüzemeltetők számos országban napelemes energiára vonatkozó betáplálási határértékekhez kötik az egyes rendszerek hálózati csatlakoztathatóságát. Gyakran a nullaszintű betáplálás is követelmény. Ennek egyik előfeltétele a Smart Meter szolgáltatta rendszeradatok. Az inverter a rendszeradatoktól függően szabályozza a kimeneti teljesítményt, lehetővé téve ezzel a felhasználó által meghatározott betáplálási határértékeket alkalmazó, dinamikus betáplálás-kezelést.

A hatékony berendezésfelügyeletnek köszönhetően a rendszertulajdonosok mindig biztosak lehetnek abban, hogy a rendszer minden egyes eleme megfelelően működik. Azonban, ha esetleg valami mégis hibásan működne, a Smart Meter adatai alapján egyszerűen feltárható a kiváltó ok és gyorsan elhárítható az adott meghibásodás. Az internetes távfelügyeleti rendszerrel történő együttes alkalmazás esetén hasznos e-mailes értesítések és jelentéstevő funkciók teszik még kényelmesebbé a használatot.

Az intelligens fogyasztásmérő az összes általunk forgalmazott inverter típushoz elérhető. 
Bővebb információkért hívja kollégánkat
Nick Márton 
+36 70 600 6337