A napelem optimalizálóval ellátott rendszerek esetében a napelem panelek közötti teljesítménykülönbségeket, illetve árnyékhatásokat panelenkénti kezeléssel tudjuk kiküszöbölni. Az egyik népszerű megoldás erre, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja, ha minden panelhez DC oldalához tartozik egy optimalizáló, amely elvégzi a munkapont-közvetítést, és önálló kapcsolatban áll az inverterrel. Az napelem optimalizáló egységek egy meghatározott áramerősséget tartanak fenn, az állandó DC feszültségnek köszönhetően az inverter a legmagasabb hatásfokú állapotban üzemel.

A teljesítményoptimalizáló nem más, mint egy DC/DC (egyenáramról egyenáramra) történő átalakítást végző elektronika, ami egy kis dobozban helyezkedik el, közvetlenül a napelem panel hátoldalára szerelve vagy a tartozószerkezetre erősítve.

Feladata, hogy napelem panelenként állítsa be a maximális teljesítményhez tartozó munkapontot. Ebben az esetben már a napelem panelek közötti teljesítménykülönbségektől és az árnyékhatástól sem kell félnünk, hiszen az optimalizáló(k) segítségével nem csökken a teljes napelemes rendszerünk teljesítménye.